Nfs mount failed, reason given by server: Permission denied

  Diversen

nfs mount failed

Ik had 1 systeem met een nfs mount van de nfs server, de mount werkten maar we wat nfs opties wilden aanpassen moest deze geumount worden. Na aanpassen van /etc/export op de server en een exportfs -a werkten de mount op de client niet meer. We kregen een fout melding “mount: server:/share failed, reason given by server: Permission denied” in eerste instantie dachten we aan verkeerde opties in /etc/exports dus de oude config terug gezet maar het probleem bleef.

Op de server in de log file was niet veel te vinden, alleen de melding.

  Oct 24 10:20:00 serverA mountd[8085]: authenticated mount request from 192.168.1.5:805 for /shared (/shared)

verder geen foutmeldingen. ook showmount commando gaf geen vreemde meldingen. herstarten van de nfs service werkte ook niet. na wat zoeken op google bleek dat /proc/fs/nfsd niet gemount was, dit file systeem staat niet in /etc/fstab word waarschijnlijk gemount door 1 van de modules (moet uitzoeken welke) dit was een productie. om het snel op te lossen kan je het file systeem met de hand mounten

    # mount -t nfsd nfsd /proc/fs/nfsd

of de server rebooten. binnen kort even een test systeem gebruiken om te controleren waar deze mount nu gemaakt word.

als dit gebeurt is kan je de client file systemen weer gewoon mounten. de volgende 2 filesystemen moeten op de server gemount zijn om met nfs e kunnen werken.

  # mount |grep nfs 
  sunrpc on /var/lib/nfs/rpc_pipefs type rpc_pipefs (rw)
  nfsd on /proc/fs/nfsd type nfsd (rw)
  #